Predstavljamo vam pet dokumentarnih filmova koje će za ljubitelje jazz-a biti prava poslastica.

Prvi je A great day in Harlem iz 1994. godine koji priča priču o jednoj od najznačajnijih jazz fotografija. Na fotografiji koju je 1958. godine snimio Art Kane u 126. ulici u Harlemu nalaze se 57 jazz glazbenika, glazbenika koji su obilježili povijest jazz-a i glazbe uopće. Film je 1995. nominiran za Oskara u kategoriji najbolji dokumentarni film.

 

 

Drugi je The Swing Thing. BBC dokumentarac iz 2008. godine koji govori o Swingu, glazbi i plesu i ističe neke od najpopularnijih grupa i pjevača iz Big Band ere.

 

 

Nakon toga još jedan BBC film, 1959: The year that changed jazz, koji “koristi” četiri revolucionarna albuma – Miles Davis-ov Kind of Blue, Dave Brubeck-ov Time Out, Charles Mingus-ov Ah Um i Ornette Coleman-ov The Shape of Jazz to come kako bi dočarao godinu u kojoj se jazz “oslobađa” kompleksnog bebop-a i prelazi u neke druge forme dozvoljavajući solisti nepredviđenu slobodu za istraživanje i izražavanje.

 

 

Sljedeći je biografski dokumentarac o sjajnom bubnjaru Buddy Rich-u, Jazz Legend 17 – 70

 

 

Posljednji u ovom nizu je A night in Havana – Dizzy Gillespie in Cuba. Film koji prati putovanje i nastup legendarnog trubača na glazbenom festivalu na Kubi sredinom osamdesetih.