Jedna od stvari koje najviše frustriraju u ovim modernim vremenima, posebno među mladima je spor kompjuter. Svakih nekoliko godina kupujemo novi PC i oduševljeni smo brzinom podizanja sustava, otvaranja aplikacija, procesuiranja određenih radnji. Neizbježno je, međutim sa druge strane, da u jednom trenutku PC počne usporavati, pa da i najjednostavnije operacije obavlja vrlo sporo, što korisnike nerijetko tjera da čupaju kosu sa glave (oni kojima je još nešto ostalo od prethodnih usporavanja).

Zašto je tomu tako?

Odgovor je vrlo jednostavan, i ne morate biti tehnički potkovani da biste razumjeli o čemu se radi. Dobra vijest: Hardver vašeg PC-a je i dalje sposoban obavljati operacije brzo i učinkovito i uz nekoliko jednostavnih koraka možete ga dovesti u prvobitno stanje.

Format C: , pa instalirajte novi operativni sustav… Ne, nije to, šalim se.

Problem je u softwerskim promjenama koje se dešavaju tijekom određenog perioda vremena. Znate ono, instalirate jedan program pa vam se ne sviđa ili jednostavno nije to ono što ste tražili pa ga deinstalirate, pa instalirate drugi… To je prvi najčešći problem, a naziva se Registry errors.

Registar (Registry) je srce sustava i u njemu se nalaze informacije esencijalne za rad istog. Baza registra se mijenja nakon svakog poteza, operacije ili izvršavanja zadatka. Sustav pristupa bazi registra doslovce pri svakom kliku miša. Dakle, što više mijenjamo stvari više se mijenja i registar. Pri instalaciji bilo kakvog programa u registar se pohranjuju informacije i instrukcije potrebne za pravilan rad. Međutim, kada taj program deinstaliramo te instrukcije ostaju u vašem PC-u. Svaki put kada pokrećemo kompjuter on pokušava izvršiti te operacije, ali kako određenog odn. povezanog software-a nema dolazi do … registry error! Rezultat je da vaš PC radi mnogo više posla nego što bi trebao te je stoga i mnogo sporiji.

Najjednostavniji način za rješavanje ovog problema je nabaviti neki od programa za skeniranje, identificiranje i popravljanje problema u registriju. Ima tu besplatnih (CCleaner, Glary Utilities, Revo Uninstaler…) i onih boljih, koji se plaćaju (Registry Reviver, ARO, RegZooka…)

Drugi najčešći uzrok čupanja kose su virusi i spyware-i.

Virusi i Spyware-i su programi koji su ušli u vaš sustav bez vašeg znanja ili dozvole a mogu jako naštetiti funkcionalnosti sustava ili vama direktno, najosnovniji oblici su:

  • Promjena vašeg načina pretraživanja interneta
  • Pratnja vaših navika surfanja internetom i pokazvanje ciljanih reklama
  • Slanje spama sa vaše e-mail adrese drugim korisnicima
  • Krađa vaših osobnih podataka.

Karakteristika virusa je da konzumira veliki dio „snage“ PC-a te na taj način usporava kompjuter. Ovaj problem se rješava na isti način kao i prethodni, specijalizirani Anti-virus i Anti-spyware software će sigurno pomoći. Ono što možete napraviti bez pomoći raznih programa je da surfate oprezno, da ne nasjedate raznim „free“ ponudama, ne otvarate mailove za koje niste sigurni od koga su, i molim vas… malo manje pornografije.

U protivnom će-te sa vašim računalom morati napraviti ono što sam ranije u šali rekao.

slide02