Povodom 93 rođendana Charlesa Bukowskog donosimo vam 10 citata koje je on izrekao i napisao vezanih uz alkoholna pića, što znači napiti se i koliko vam to pomaže u životu.

1. Ako se desi nešto loše, piješ da zaboraviš. Ako se desi nešto dobro, piješ da proslaviš. Ako se ništa ne desi, piješ tek toliko da se nešto dešava.

2. Vrlo je emotivna stvar piti. Ono te prodrma iz svakodnevne kolotečine, izvlači te iz onog mjesta gdje je sve isto. Čupa te van iz tvog tijela, iz tvog uma, i baca te o zid.  Napiti se je oblik samoubojstva gdje ti je dozvoljeno da se vratiš u život i počneš ispočetka idući dan. To je kao kad se ubiješ i onda se sutradan ponovo rodiš. Mislim da sam živio deset ili petnaest tisuća života do sad.

3. Budi sa pivom, pivo je trajna krv, trajna ljubavnica.

4. Mislim da mi je potrebno piće. Većini je potrebno, samo nisu toga svjesni.

5. Volim često mijenjati trgovine u kojima kupujem piće zato što trgovci upoznaju tvoje navike ako noć i dan dolaziš i kupuješ velike količine. Mogu osjetiti kako se pitaju zašto još nisam mrtav i zbog toga mi je neugodno. Oni vjerojatno nisu to mislili, ali čovjek upadne u paranoju nakon 300 mamurluka godišnje.

6. Kada si pijan, svijet je i dalje tu, ali bar te za trenutak ne drži za gušu.

7. ‘Molim?! Usuđuješ se piti odmah nakon što si izašao iz zatvora zbog pijanstva?’  ‘To je trenutak kada je piće najviše potrebno’

8. ‘sad, palim novu cigaretu, sipam još jedno piće, bila je divna borba, još uvijek je…’

9. Prvo smo popili svo bijelo vino, onda smo popili svo crno vino, onda je Linda zaspala a ja sam popio svo pivo.

10. Išao sam u najgore birtije nadajući se da će me netko ubiti, ali sve što sam uspio postići je da se ponovo napijem.

 

 

 

Sa engleskog preveo: Celavju