Stigla je zima, a sa zimom stižu ogromni računi za plin, struju, grijanje općenito… Ne znate što ćete, grijete samo jednu prostoriju u kojoj se skuplja cijela obitelj kako bi smanjili račune… Troškovi sve veći i veći, a plaća sve manja… Možda u ovom tekstu i videu pronađete način da si malo olakšate.

Novinar, YouTube-er i mornar Dylan Winter kreirao je svoj DIY (Do It Yourself) grijač za manje sobe, koji nije rješenje svih vaših problema, ali će sigurno pomoći. Koristeći posudu za pečenje, nekoliko lučica (malih svijeća) i dvije saksije za cvijeće, zagrijao je svoju radnu sobu dovoljno da se u njoj može boraviti i raditi osam sati.

Njegov YouTube kanal KeepTurningLeft objašnjava kako ova metoda funkcionira: U posudi za pečenje (ili bilo kakvoj drugoj limenoj posudi) nalaze se četiri svijeće. Prva, manja saksija postavlja se preko svijeća okrenuta naopako. Sa metalnim ostatkom od prethodno potrošene lučice, ili bilo kakvim drugim manjim metalom ili komadom lima koji vam je pri ruci pokriva se rupa na saksiji, te se preko nje postavlja druga, veća saksija. Otvor na drugoj saksiji se ne pokriva.

505fd2975a142ca1561453fd6cbe9314_500x352

Dijeleći svoj izum sa svijetom Dylan objašnjava kako svijeće proizvode plinove pune zagrijanih čestica koje su zarobljene unutar manje saksije. Kako su tople čestice lakše od zraka one struje prema gore i tako zapravo toplota izlazi iz otvora veće saksije.

“Mnogi su mi rekli da pravilno postavljenje saksija pomaže u boljem zagrijavanju, nisam im vjerovao… ali izgleda da su bili u pravu.”