Indija je prije nekoliko dana proglasila dupine ne ljudskim osobama.

Cetacea ( red sisara u koji spadaju kitovidelfini i pliskavice i broji više od 80 vrsta. Svi žive isključivo u vodi; osim nekoliko riječnih delfina sve druge vrste kitova žive u moru.  izvor: Wikipedja ) proglašeni su ne ljudskim osobama i imaju svoja prava, stoga je moralno neprihvatljivo držati ih u zatočeništvu. Ovo je novi potez indijske vlade što je prvi korak u uspostavljanju prava životinja.

Odluku je donio indijski ministar Okoliša i Šuma, koja zabranjuje predstave ili izložbe sa Delfinima. Central Animal Authority izdalo je priopćenje u kojem stoji da: Cetacea… sve životinje koje spadaju u tu kategoriju treba smatrati ‘ne – ljudskim osobama’ te stoga imaju svoja specifična prava.
Rezultat je da su svi parkovi sa Delfinima vrlo brzo zatvoreni i da je postalo ilegalno držati, pritvoriti ili loviti bilo koju vrstu Cetacea-e. Jedan od glavnih razloga za ovakvu odluku je što su Delfini, kitovi ili općenito morski sisavci najzad priznati kao vrlo inteligentna i visoko osjetljiva bića.
Heroina ove odluke je Puja Mitra, vodeća indijska aktivistica u borbi za prava životinja, koja je prva predložila koncept ‘ne-ljudskih osoba’.
Druge zemlje koje su također zabranile iskorištavanje Cetacea-e za zabavu su Kostarika, Mađarska i Čile.

Rad morske znanstvenice Lori Marino otkrio nam je da ‘ne-ljudske osobe’ imaju velike mozgove, kompleksno ponašanje i napredne i složene sustave komunikacije.

Oni koji posjećuju predstave sa delfinima, neka se sjete jednog pitanja: Znate li kako se love i hvataju Delfini? Uglavnom, tjera ih se u vode u kojima ne mogu plivati, tu se vrši odabir onih “ljepših” koji završavaju u Aqua-parkovima gdje ih se dresira za predstave. Ostali bivaju izrezani i posluženi na tanjurima, ili ih se jednostavno ostavi da umru.

 

potd-dolphin-seal_2260024k

 

Izvor: pravda.ru